Profesor Colin T. Campbell se nedávno ocitl na křižovatce svého života.

Musel si vybrat jednu ze dvou věcí – buď pro svou profesionální kariéru, nebo pro sdílení nových vědeckých objevů, které každému člověku dokáže změnit svět k lepšímu.

U jeho dveří se dokonce objevili agenti CIA (americká špionážní agentura) a ptali se ho na jeho nové objevy. Zároveň ho jeho kolegové v práci varovali, aby nepokračoval v kontroverzním výzkumu.

Vyhrožovali mu také, že pokud nepřestane, bude z práce propuštěn. Navzdory tomu všemu se Dr. Campbell rozhodl pro pravdu.

Co zjistil profesor Campbell?

Colin T. Campbell je profesorem nutriční biochemie na Cornell University.

Během svého posledního výzkumu zjistil, že primární příčinou za většinou chronických onemocnění, včetně rakoviny, je konzumace živočišných bílkovin.

Mezi ně patří tak tradiční maso, tak mléčné výrobky a dokonce i ryby.

Podařilo se mu objevit souvislost mezi rakovinou prsu a mléčnou bílkovinu kasein.

Přestože je doktor Cambell profesionálem, je ostře proti různým populárním dietám. Nevychází dobře ani s mnoha celebritními lékaři.

Jeho cílem je, aby zdraví bylo dostupné pro všechny, včetně lidí z rozvojových zemí, kteří si nemohou dovolit drahé farmaceutické léky.

Proč lékaři nedokáží vyléčit mnoho onemocnění

Podle Dr. Cambella lékaři nedokážu vyléčit mnoho onemocnění proto, že nemají dostatečný trénink v oblasti výživy. Nevědí tak poskytovat odborné rady ve stravování.

V jeho případě strávil 50 let prací v laboratořích financovaných z veřejných zdrojů (nezatížených lobbingem korporaci) a dnes by se chtěl s výsledky své práce podělit se světem.

Jak uvádí, jednoduché změny ve stravování dokáží předejít onemocněním srdce, výrazně snížit riziko rakoviny a dokonce i rakovinu samotnou vyléčit.

Podle něj konzumace živočišných bílkovin aktivuje v těle rakovinné buňky, zatímco omezení jejich příjmu naopak toto riziko snižuje.

Jinými slovy, příjem vysokého množství bílkovin živočišného původu podporuje dělení rakovinných buněk a dodává kyslík volným radikálům, které rakovinu nejednou způsobují.

Studium vlivu mléčných bílkovin na rakovinu u dětí na Filipínách

Dr. Campbell silně věří, že lék na rakovinu se ukrývá (věřte tomu, nebo ne) – v rostlinách.

Pochází z konzervativní rodiny, která žila na farmě. Během období, kdy vyrůstal, věřil, že mléko je výborným zdrojem nutričních látek.

V začátcích své akademické kariéry studoval vliv mléčných bílkovin na zdraví dětí na Filipínách. Byl ohromený výsledkem, když odhalil souvislost mezi živočišnými bílkovinami a rakovinou jater.

Ještě zhrozenejší byl, když si následně přečetl jednu indickou studii, která došla ke stejnému závěru.

Tato zjištění šla proti všemu, v co do té doby věřil. Proto spolu se svým synem v roce 2005 napsali knihu o stravování a výsledcích epidemiologických studií.

Navzdory očekáváním se mu podařilo prodat přes 1 milion výtisků této knihy, která byla následně přeložena do více než 25 světových jazyků.

V roce 2013 napsal další bestseller, v němž uvádí, že mléčná bílkovina kasein je nejhorším karcinogenům ve stravě, jaký byl kdy identifikován.

Zdraví a rostlinná strava

Přestože výzkum profesora Campbella nebyl nikdy schválen pro klinické zkoušky na lidech, několik menší studií prokázaly, že strava založená na rostlinách dokáže nejen předcházet, ale dokonce léčit mnohé onemocnění srdce.

Edward Giovannucci je dalším profesorem výživy a epidemiologie na Fakultě veřejného zdraví Harvardovy univerzity, který souhlasí s Dr. Campbellem.

Říká, že klasický typ naší stravy je zdrojem téměř všeho poškozeného zdraví na světě. Za nejhorší věc na západní stravě považuje nejen obsah kaseinu, ale i to, když se lidé přejídají obecně.

Navzdory výše uvedeným zjištěním lidé stále preferují konzumaci živočišných potravin.

Sice platí, že mléko je lepší potravina jako například slazené bublinkové nápoje, výzkumy ukazují, že mléko nezlepšuje kvalitu kostí v pokročilejším věku.

Právě naopak – mléko zvyšuje riziko osteoporózy.

Magazín The Cornell Chronicle se zajímal o to, že bude publikovat výsledky výzkumu profesora Campbella. K tomu však nikdy nedošlo kvůli silným tlakem farmaceutických firem na univerzity a média.

Doktor Cambell vzpomíná ve své knize, jak se někteří lidé z Americké komunity nutričních odborníků snažili zrušit mu členství.

V současnosti se své poznatky snaží mezi veřejnost šířit pomocí školení zdarma, na kterých uvádí, jak vlády vědomě ignorují skutečnou nezaujatou vědu a místo ní do popředí dávají zkorumpovaní korporátní výzkum.

Závěr

Zájmy globální ekonomie se prodírají do zemědělství, živočišné i rostlinné výroby. Zájmy agrochemických a farmaceutických firem se zase tlačí do zdravotnictví i školství.

Současná společenská klima slaví mléčné výrobky a konzumaci masa. Prospěch a zisk z toho však má pouze potravinářský a farmaceutický průmysl, přičemž běžní lidé často čelí fatálním následkům.